Προώθηση καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα

Προώθηση καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 3531/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του καπνού στην χώρα μας μειώνεται συστηματικά, ενώ οι παραγωγοί προσανατολίζονται σε νέες καλλιέργειες.

Μία από τις εναλλακτικές και νέες καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στις περιοχές που παραδοσιακά καλλιεργείτο ο καπνός στην χώρα μας, είναι η καλλιέργεια του φυτού στέβια, ενός φυσικού γλυκαντικού.

Ήδη Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στην Πανελλήνια Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την καλλιέργεια του φυτού στέβια. Σχετικές μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, βεβαιώνουν ότι η καλλιέργεια του φυτού στέβια μπορεί να αντικαταστήσει τις καλλιέργειες καπνού, καθώς απαιτούνται οι  ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες και χαρακτηριστικά εδάφους, το ίδιο εργατικό δυναμικό, ενώ τα κέρδη που επιφέρει στον παραγωγό είναι υψηλότερα.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδιαίτερα πρόσφορο για την καλλιέργεια της στέβιας είναι το έδαφος στις περιοχές του Ζαγκλιβερίου και της Λίμνης στον Νομό Θεσσαλονίκης, περιοχές όπου κάποτε ανθούσε η καλλιέργεια καπνού. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μετρήσεις στις περιοχές αυτές η στέβια αποδίδει από 70 μέχρι 85 γραμμάρια βάρους φύλλων όταν το οικονομικό όριο απόδοσης είναι τα 50 γραμμάρια.

Επιπλέον, οι πειραματικές καλλιέργειες της στέβιας αποδεικνύουν ότι απαιτείται λιγότερη κατανάλωση νερού σε σχέση με τις καλλιέργειες καπνού, ενώ είναι ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό, καθώς δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ασθένειες ή παράσιτα, καθιστώντας δυνατή την βιολογική καλλιέργεια, ενώ το κέρδος για τους παραγωγούς είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Οι ιδιότητες της στέβιας, καθώς είναι γλυκαντικό φυτό, που παράγει μια γλυκαντική ουσία 300 φορές πιο γλυκιά από την παραδοσιακή ζάχαρη, ενώ δεν περιέχει θερμίδες, υδατάνθρακες ή άλλα λιπαρά συστατικά, την καθιστά ιδιαίτερα προσφιλή για τους διαβητικούς. Επίσης, οι ουσίες που παράγει, όπως η ισοστεβιόλη, οι φυτοστερόλες, η γιββερελλίνη και η χλωροφύλλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία τροφών και ποτών, αλλά και από τη βιομηχανία φαρμάκων.

Όσον αφορά στην καλλιέργεια στέβιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις τρεις χώρες αναμένεται να λάβουν την απαραίτητη άδεια καλλιέργειας, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η στέβια έχει ήδη κατακτήσει την αγορά της Λατινικής Αμερικής, αλλά και του Καναδά, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, ενώ η αγοραστική της ζήτηση στην παγκόσμια αγορά συνεχώς αυξάνεται.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Είναι επαρκή τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πειραματικής καλλιέργειας στέβιας στην χώρα μας για την προώθηση και αντικατάσταση των καπνοκαλλιεργειών με την καλλιέργεια του γλυκαντικού φυτού;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αδειοδότησης της καλλιέργειας στέβιας σε χώρες της ΕΕ από τους αρμόδιους φορείς;

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την ενημέρωση των αγροτών της χώρας και την προώθηση της καλλιέργειας στέβιας;

­